CAMPER : de Dethleffs Evan (prototype)


Op de CMT-beurs in Stuttgart toonde Dethleffs een prototype van een compacte integraalcamper, de Evan.  Dit prototype beschikt over zes zitplaatsen en vier vaste slaapplaatsen, dat alles op een lengte van slechts 5,65m.
Designer Michael Studer noemt zijn prototype "compact, flexibel en geschikt voor dagelijks gebruik".  Al tien jaar werkt Studer mee aan het design van Dethleffs-produkten, zoals de Family Caravan of de Frauenmobil.  De Evan moet deze tienjarige samenwerking bekronen, want Studer vervult met dit prototype eens wens die hij al lang koesterde, om een vernieuwend camperconcept te creëren dat de voordelen van verschillende camperconcepten combineert.

Buiten valt vooral de tweekleurige lak op evenals de 18"-velgen en de overhangen die voor een camper ongewoon kort zijn.
Naar binnen kan je door twee ruim bemeten deuren, eentje opzij en een achterin.  Handig als je objecten wil transporteren met de camper.  Je kan door de opbouw trouwens goederen over de hele lengte laden, best handig als je een paar lange planken bent gaan halen in de bouwmarkt.  Ook voor grotere voorwerpen is ruimte, mede dankzij de flexibile meubelbouw.  Zo beschik je bijvoorbeeld over een toiletruimte die zich in twee stappen laat vergroten.  Of over een kast achterin die je kan uitbreiden door middel een vouwplank.  
Ondanks de compacte buitenafmetingen kan je dus met de Evan met z'n zessen op reis (toch als je een extra bijzettentje meeneemt).  Elke passagier beschikt over een ergonomisch gevormde stoel met goede zijdelingse steun en individueel verstelbare rugleuning.  Ze kunnen ook in verschillende richtingen verplaatst worden.  Slapen doe je in een ruim hefbed (190 x 150cm), dat overdag tegen het plafond boven de bestuurderscabine uit de weg zit.  Het hefdak biedt nog twee extra slaapplaatsen (205 x 142 cm), dat hefdak beschikt trouwens ook over verluchtingsopeningen en een panoramadak.  Die vier slaapplaatsen zijn dus alle vier beschikbaar zonder ombouw van woonruimte, best praktisch.

Koken doe je in de keuken met spoelbak en werkblad, twee draagbare gaspatroonvuurtjes en een koelkast van 88 liter.  De natte cel beschikt over een draagbare Porta Porti, een wastafel en een mogelijkheid om te douchen.  En als het te koud wordt zorgt een dieselverwarming onder de vloer voor verwarming.
Michael Studer en Dethleffs zijn er alweer in geslaagd om vernieuwende ideeën in een prototype te verwerken, ik hoop dat we snel een aantal van die ideeën tegenkomen in produktiemodellen.  Of misschien zelfs de volledige Evan, wat vooral zal afhangen van de reacties van het publiek.  Van mij krijgen ze licht op groen.
Geen opmerkingen: