REIZEN : tol voor campers in Frankrijk

Frankrijk is één van de lievelingsbestemmingen voor vakanties met de camper.  Een roadtrip door La
Douce France staat garant voor fantastische landschappen, het mooie leven én lekker eten.  Eigenlijk heeft Frankrijk slechts één groot nadeel, zijn tolwegen, want die kunnen de rekening doen oplopen.  Met de camper heb je in principe geen haast en kies je in principe bij voorkeur voor tolvrije 'routes nationales', maar als je toch de autosnelweg op moet dan is onderstaande informatie wellicht nuttig.

Vast of variabel bedrag

Op een groot deel van de Franse autosnelwegen wordt tol of péage geheven.  Op sommige secties betaal je een vast bedrag op een vast punt op de sectie (dan is dat meestal aan klein bedrag), op andere secties neem je een ticket wanneer je de sectie binnenrijdt en reken je af wanneer je de sectie verlaat.  In dat laatste geval wordt het bedrag aangepast aan de afstand die je hebt afgelegd.

Tariefklassen

De voertuigen worden voor de berekening onderverdeeld in 5 klassen:

  • Klasse 1: auto's, campers, busjes of bestelwagens met of zonder aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig (of de aanhanger) niet meer dan 2 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer, fietsdrager, surfplanken of boot worden niet meegerekend).
  • Klasse 2: auto's, campers, busjes of bestelwagens met of zonder aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig (of de aanhanger) wel meer dan 2 meter bedraagt maar maximaal 3 meter, opnieuw gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer, fietsdrager, surfplanken of boot worden niet meegerekend). 
  • Klasse 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen die meer dan 3 meter hoog zijn of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (zie kenteken) hebben van meer dan 3500 kg.
  • Klasse 4: voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen die meer dan 3 meter hoog zijn of een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (zie kenteken) hebben van meer dan 3500 kg.
  • Klasse 5: motoren en trikes.

Wat kost het nu?

Campers vallen dus meestal in klasse 2 of 3, daarom berekenen we hieronder enkele populaire trajecten voor u.  Deze tarieven zijn berekend begin november 2016 en kunnen dus met de tijd wijzigen.

TrajectKlasseKostprijs
Rijsel-Parijs2€ 23,2
Rijsel-Parijs3€ 34,9
Parijs-Bordeaux2€ 85,5
Parijs-Bordeaux3€ 127,0
Parijs-Strasbourg2€ 58,8
Parijs-Strasbourg3€ 88,9

Op de website autoroutes.fr kan je voor heelwat trajecten de tol berekenen.

Goeie reis!

Geen opmerkingen: