CAMPER : waarom je beter niet crasht met je camper

Deze video van de Zwitserse televisie toont aan wat de gevaren zijn bij een crash met een camper.  Het reisgezelschap is een gezin van 5, de ouders zitten voorin, de oudste aan de tafel en de twee kleinste liggen in bed.  Er liggen hier en daar wat spullen, de rest is netjes opgeborgen in de kasten.  De crash komt hard aan.
Aan een snelheid van 50 à 65 km/u knalt de camper tegen een betonblok.  De impact is enorm, zoals je zelf kan zien in de video.  De jongere aan de tafel wordt weggeslingerd en komt terecht tussen losgekomen meubelpanelen en voorwerpen.  Erger nog, één van de kindjes wordt vanop het bed tot voorin de camper gekatapulteerd, terwijl het andere kind tegen de natte cel knalt.  Zelfs voorwerpen die in een kast waren opgeborgen vliegen rond en kunnen een gevaar betekenen voor de inzittenden.

Werk aan de winkel

Dit alles toont het belang aan om bij het rijden steeds een gordel te dragen en geen voorwerpen te laten rondslingeren.  Maar het toont ook aan dat er bij campers nog heel veel werk is om een minimum aan crashbestendigheid te kunnen garanderen.  Meubelpanelen en andere onderdelen die gewoon loskomen, dat is simpelweg onaanvaardbaar.  Het geteste voertuig is duidelijk geen recent model, misschien zijn recentere modellen op veiligheidsvlak intussen vooruitgegaan.  Maar helemaal zeker zijn we daar niet van.

Geen opmerkingen: