CAMPER: de DETHLEFFS e.HOME - camper onder stroom

Bij Dethleffs zijn ze ervan overtuigd dat ook de toekomst van kampeerauto's elektrisch is, maar trager dan bij personenauto's.  Toch wil Dethleffs als eerste het thema aanpakken en dat doen ze bij middel van een studie voor een kampeerauto met de naam "e.home".


Volgens Dethleffs is het omvormen van een kampeerauto, in tegenstelling tot een personenauto, veel meer dan het plaatsen van een onderstel met elektrische aandrijving.  Zo willen ze afstappen van het gebruik van andere brandstoffen, ook in het interieur, zodat de camper volledig autarkisch kan werken.  Daarnaast zal ook nieuwe technologie in campers worden toegepast om het comfort, de levenskwaliteit en de veiligheid van de inzittenden te verbeteren.

Onder stroom

De e.home staat op een Iveco Daily Electric-onderstel met een elektrische aandijving van 80 kw.  De volledig recycleerbare batterijen kunnen tot 1.500 keer worden opgeladen, wat een levensduur van z'n 250.000km zou moeten opleveren.  Een bijzondere eigenschap zijn de gebruikte "supercaps".  Deze condensatoren kunnen de elektrische energie sneller opnemen en doorgeven aan de batterijen, wat de prestaties en de levensduur van de batterijen ten goede komt.  Moderne fotovoltaïsche techniek zorgt voor een efficiënte stroomgeneratie.  Op de hele oppervlakte van de kampeerauto zijn dunne zonnepanelen aangebracht, samen goed voor zo'n 31m2.  Hierdoor kan tot 3000W worden opgewekt.


Warmtebeheer

Om het energieverbruik te optimaliseren worden ook isolatieplaten gebruikt die bij warmte energie opslaan, die ze dan bij kouder weer als warmte afgeven.  Ook infrarood-golven zorgen voor een aangename warmte, die ook zeer snel beschikbaar is. De ramen kunnen elektrisch verduisterd worden, zowel om warmte als nieuwsgierige blikken buiten te houden.

Connectiviteit

Uiteraard gaat de e-home ook voor de nieuwste vormen van connectiviteit, zoals Smart Home en Internet of things (IoT).   Basis voor de  "Smart Motorhome" is de digitalisering en koppeling van de componenten van de camper.  Zo kunnen alle componenten vanuit één enkele iPad bediend worden, zowel verwarming, verlichting als vergrendeling.


Wat nu?

De e.home is te bezichtigen op het Caravan Salon in Düsseldorf.  Daarna wil Dethleffs het concept in de komende jaren verder ontwikkelen.  Ook jij kan hen actief helpen door je aan te melden op www.dethleffs.de/reiseziel-zukunft.
Geen opmerkingen: