ROADTRIP: naar Picardië en de Haute-Normandie

Deze roadtrip is ideaal voor een lang weekend of een midweek.  We vertrekken zuidwaarts richting Noord-Frankrijk en komen na een tussenstop in de Nord/Pas-de-Calais aan aan zee.  Daar bezoeken we enkele highlights in Picardië en de Haute-Normandie.  Een roadtrip met veel afwisseling, geschikt voor gezinnen of alleenreizende koppels.  Alle details, inclusief tips voor uitstappen, inkopen en overnachting, lees je hieronder.

Eerste stop : Parc D'Olhain in Maisnil-lès-Ruitz

Of je nu vanuit Nederland of België aanreist, een goed gelegen tussenstop is het Parc D'Olhain net over de Belgisch-Franse grens, ten westen van Lens.  Makkelijk te bereiken, zowel voor wie vanuit Brussel-Doornik komt of vanuit richting Antwerpen-Gent-Kortrijk.

Over het Parc D'Olhain

Het park ligt mooi verstopt in een heerlijk stukje groen en biedt verschillende attracties voor jong en oud.  Zo kan je kiezen voor een partijtje mini-golf, een nettenparkoers of de zomerrodelbaan.  Of gewoon een wandeling in de omgeving.  Ideaal om enkele uurtjes te ontspannen in een ongedwongen sfeer.  Toegang tot het park is gratis, je betaalt de verschillende attracties individueel.

Overnachten in de buurt

Overnachten kan je aan het Parc d'Olhain zelf.  Je kan enerzijds gewoon op de ruime parking van het park gaan staan (dat is wat wij deden), of je kan kiezen voor de Aire de Camping-Car van de camping van het park:

 • Parking Parc d'Olhain : de parking langs de rue Rebreuve ligt mooi in het groen, je kan er heel makkelijk een vrij vlakke staanplaats vinden voor de camper.  Uiteraard zijn er geen diensten beschikbaar, maar overnachten kost je hier niets.
 • Aire de Camping-Car du camping du Parc d'Olhain : als je bewegwijzering naar de camping volgt, dan kan je net voor de inrit van de camping rechts de Aire de Camping-Car binnenrijden.  Je betaalt (met de kredietkaart) aan de slagboom en kan van alle diensten gebruik maken.  

Rit 1 : van Maisnil-lès-Riutz naar Saint-Valéry-en-Somme

Vanuit Maisnil-lès-Riutz vertrekken we richting kust.  Via verschillende départementales door het Franse binnenland rijden we de Baai van de Somme binnen, met als bestemming de Aire de Camping-Car Municipal van het mooie Saint-Valéry-sur-Somme.Tweede stop : Saint-Valéry-sur-Somme


Over Saint-Valéry-sur-Somme

Saint-Valéry-sur-Somme ligt aan de zuidkant van de Baai van de Somme en mag eigenlijk niet ontbreken in een roadtrip door deze streek.  Je kan een mooie wandeling maken langs de dijk en genieten van het uitzicht op de baai.  Bij laagtij kan je op de zandbanken zelfs zeehonden spotten.  Aan het eind van de dijk ligt een drukker deel van de stad met verschillende shops en horecazaken.  De ideale plek om wat streekproducten te proeven en/of in te kopen.  Iets hogerop ligt het centrum van deze Middeleeuwse stad, zeker ook een bezoekje waard.
Doen en zien in de buurt

 • Dijkwandeling (Quai Jeanne d'Arc): wie de beentjes wat wil strekken met zicht op de baai kan opteren voor een lange wandeling langs de Quai Jeanne d'Arc.  Vanop de dijk kan je met wat gelijk bij laagtij zeehonden spotten op een zandbank.
 • Porte Jeanne d'Arc: langs deze stadspoort zou Jeanne d'Arc de stad zijn binnengekomen.  Het is aan de westkant van de stad een ideaal vertrekpunt voor een wandeling door de stad.
 • Fromagerie Hermann: als je heerlijke kazen en andere streekproducten wil ontdekken, dan is deze kaashandel in de rue de la Ferté het beste adres in de stad.
 • Stoomtrein: vanuit Saint-Valéry-sur-Somme kan je een toeristische rit maken met de stoomtrein, richting Cayeux-sur-Mer of Le Crotoy.  Een van de gebruikte stoomlocomotieven is de Beton-Bazoches, door Buffaud & Robatel gebouwd in 1909.

Overnachten in de buurt


 • Aire de Camping-Car Municipal: op wandelafstand van het centrum vind je deze aire de camping-car, die voor een vast bedrag (op basis van de duur van je verblijf) alle diensten aanbiedt.
 • Pointe du Hourdel of Cayeux-sur-Mer: als je het liever wat rustiger hebt, dan rij je best nog een half uurtje verder tot de Pointe du Hourdel of Cayeux-sur-Mer (zie 'Derde Stop' hieronder).Rit 2 : van Saint-Valéry-sur-Somme naar Cayeux-sur-mer

De volgende stop van onze roadtrip ligt niet zoveel verderop.  Vanuit Saint-Valéry-sur-Somme rijden we westwaarts richting Cayeux-sur-Mer.  We laten de baai achter ons en gaan op het Kanaal af.


Derde stop : Cayeux-sur-mer

Het kleine Cayeux-sur-Mer heeft een geschiedenis die tot meer dan 1000 jaar teruggaat.  Al zijn het vooral de uitgestrekte stranden die een bezoekje waard zijn.  Bij hoogtij liggen ze bezaaid met keien, bij laagtij komen ook grote zandvlakten vrij.

Doen en zien in de buurt

 • Pointe du Hourdel: de Pointe du Hourdel vormt de overgang tussen de Baai van de Somme en het Kanaal.  Het is de ideale plek om bij laagtij zeehonden te spotten op één van de zandbanken voor de kust.  Op het strand vind je ook indrukwekkende restanten van bunkers uit de Atlantische Muur.


Overnachten in de buurt

 • Aire de Camping-Car Les Galets de la Molliere: deze Aire de Camping-Car hoort bij de gelijknamige camping en ligt vlakbij de duinen en het strand.  
 • Aire de stationnement camping-car Le Hourdel: wie een rustige plek zoekt om vlakbij het strand rustig te parkeren of overnachten kan zeker op deze parking terecht.  
 • Camping Les Galets de la Molliere: wie graag wat meer luxe wil kan kiezen voor een overnachting op de camping Les Galets de la Molliere.  

Rit 3: van Cayeux-sur-mer naar Saint-Valéry-en-Caux


Deze rit brengt ons verder zuidwaarts langs de Kanaalkust.  We rijden Normandië binnen en komen aan in het departement Seine-Maritime.  Aarzel zeker niet om van de route af te wijken voor één of meerdere stops langs de kust.  Wij namen een pauze in het rustige Pourville-sur-Mer, gelegen tussen prachtige rotsformaties en gezegend met een prachtig zicht op Dieppe.


Vierde stop : Saint-Valéry-en-Caux

Zeker niet de meest toeristische plek aan de Kanaalkust, maar alvast een geheime tip voor wie op zoek is naar rust en gezelligheid.  Dit stadje telt amper 4500 inwoners maar ligt mooi verborgen tussen rotsformaties.  De stad wordt in twee gesneden door de havengeul.

Doen en zien in de buurt

 • Brasserie l'Eden: een typisch Normandisch restaurantje, half café, half brasserie, met heerlijke streek- en visgerechten.  Te vinden op de Place du Marché.
 • Herdenkingspark 'Remember 51st Highland Division: een pittige wandeling met als beloning een prachtig zicht op de stad en de kust, die vind je als je vanaf de Place du Marché noordwaarts via de trappen de rotsformatie beklimt.  Je kan ook nog verder boven de rotsformaties wandelen.

Overnachten in de buurt

 • Parking bij vuurtoren: dit is wellicht één van de mooiste plekjes om de nacht door te brengen in de streek.  Vlakbij de vuurtoren bevindt zich een kleine parking waar je met de camper kan overnachten.  
 • Camping d'Ettenemare: als je eens even aan de 230V stekker wil en de kinderen zin hebben in een duik in het zwembad, dan is deze camping ideaal.  Op een kwartiertje wandelen van het stadscentrum.  

Rit 5: van Saint-Valéry-en-Caux naar Berck-Plage

Tijd om terug noordwaarts te gaan.  Wie nog enkele dagen extra heeft kan nog verder zuidwaarts naar bijvoorbeeld plekjes als Fécamp, Etretat en Honfleur, om van daar uit bijvoorbeeld de oevers van de Seine te volgen (Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine).  Maar wij gaan dus naar het Noorden met een laatste stop in Berck-Plage.  Wij rijden opnieuw langs de kust, maar wie sneller wil kan ook voor de autosnelweg kiezen.Vijfde stop : Berck-Plage

Uit veiligheidsoverwegingen willen we op de terugweg niet te dicht bij Calais overnachten, dus kiezen we voor Berck-Plage.  Berck is een beetje een vervallen kuststadje, maar de camperplaats ligt ten zuiden van de stad vlakbij zee.  De stad beschikt over een lange zeedijk en leent zich dus perfect voor een lange wandeling langs de mooie Opaalkust.

Overnachten in de buurt

 • Aire Camping-Car Berck-Plage: overnachten vlakbij de kust met zich op de historische vuurtoren van Berck kan je op deze aire de camping-car.  
 • Ferme de la Grande-Retz in Quend: wie eens wil proeven van een overnachting bij de boer kan terecht op deze 'Ferme', ten zuiden van Berck.  
Na deze vijfde en laatste stop kan je huiswaarts langs de kust en bijvoorbeeld nog mooie stops inbouwen in Le Touquet, Hardelot of aan één van de Caps (Cap-Blanc-Nez en Cap-Gris-Nez).  

Als je onze roadtrip gebruikt of ooit al in de buurt was, deel dan zeker via de commentaar-functie hieronder andere tips en ervaringen met de lezers.  

Geen opmerkingen: